דף הבית » איך לשכוח
איך לשכוח
היומיומיים. עם זאת, ישנם זיכרונות שלא רק שאינם תורמים לנו, אלא אף מגבילים אותנו, מעכבים את התפתחותנו, או גורמים לסבל מתמשך. במקרים כאלה, היכולת לשכוח עשויה להיות מועילה מאוד.
מסתבר על פי מחקרים שניתן לנטרל זיכרונות לא רצויים, ובאנלוגיה לעולם המחשבים אפשר להעביר זיכרונות לסל מחזור שלא יפריעו לנו.
הוא לא נעלם לגמרי אבל הוא לא מפריע לנו יותר ב'שולחן העבודה של חיינו'.
חשוב לציין שלא כל זיכרון שלילי צריך להיעלם. לעיתים, דווקא חוויות קשות מלמדות אותנו לקחים חשובים. עם זאת, ישנם זיכרונות שפשוט אינם מועילים ומהווים מכשול להתפתחות האישית והנפשית שלנו.
כמה סוגי זיכרונות שכדאי לשקול לשכוח:
- זיכרונות טראומטיים – חוויות קשות כמו תאונות, מלחמות, או תקיפה עלולות לגרום להפרעות נפשיות. במקרים כאלה, שכחה או עמעום של הזיכרון עשויים לסייע למטופלים לחיות חיים שלווים יותר.
- כישלונות – כאשר אדם לא מצליח במטרה מסוימת מספר פעמים, הדבר עלול לגרום לו לאבד ביטחון ולמנוע ממנו לנסות שוב. מחיקת או נטרול זיכרונות אלו יכולים לעזור בשיקום הביטחון העצמי. עם זאת, מוטב לקרוא לכשלונות – שיעורים כי אנחנו צומחים מהם.
- מערכות יחסים פוגעניות – זיכרונות ממערכות יחסים הרסניות עשויים לגרום לנו להימנע מקשרים חדשים, גם אם הם בריאים ומועילים.
- רגשות שליליים מקשרים חברתיים – בושה, מבוכה או חרטה הנובעים מסיטואציות חברתיות מביכות עלולים לרדוף אותנו במשך שנים ללא הצדקה.
איך לשכוח דברים
איך לשכוח דברים? למעשה, אותן שיטות שעוזרות לזכור – ישומן באופן הפוך מקדם שכחה.
למשל, על מנת לזכור משהו צריך ליצור קשר אסוציאטיבי. על מנת לשכוח יש לנתק את הקשר האסוציאטיבי לזיכרון מסוים, אירוע מסוים, מקום מסוים או אדם מסוים.
על מנת לזכור משהו צריך להתמקד בו. על מנת לשכוח צריך להסיח את הדעת ממנו.
על מנת לזכור משהו צריך להתעניין ולהתלהב ממנו. על מנת לשכוח צריך להקהות את הרגש כלפי אותו זיכרון והיות אדישים כלפיו.
איך לשכוח בן אדם שאוהבים
איך לשכוח בן אדם שאוהבים? הנה כמה שיטות:
– ניתוק פיזי והתרחקות מהטריגרים
הצעד הראשון הוא להפחית או להפסיק כל קשר עם האדם שאוהבים. זה כולל חסימה ברשתות החברתיות, מחיקת הודעות ותמונות, והימנעות ממקומות שמזכירים אותו. התרחקות פיזית ורגשית מאפשרת למוח להתחיל לעבד את הפרידה ולהפחית את התלות הרגשית.
– מילוי הזמן בפעילויות חדשות
אחד האתגרים הקשים ביותר בפרידה הוא החלל הרגשי שנוצר. כדי להתגבר עליו, כדאי להשקיע בתחביבים חדשים, כושר גופני, לימודים או פעילויות חברתיות. מציאת עיסוקים מרגשים יכולה לעזור למקד את תשומת הלב בעתיד ולא בעבר.
– עבודה על שינוי מחשבתי והתמודדות רגשית
ניתן לכתוב יומן רגשות, לתרגל מדיטציה או אפילו לפנות לטיפול רגשי כדי לעבד את הכאב. כמו כן, שינוי המחשבות על הקשר – מהתרפקות על הזכרונות להסתכלות ריאלית על הסיבות לפרידה – יכול להקל על השחרור.
השכחה אינה מוחלטת, אך הזמן, יחד עם עבודה מודעת, מאפשרים להמשיך הלאה ולפתוח את הלב מחדש.
מחקרים מדעיים על מחיקת זכרונות מכוונת
המדע המודרני מציע גישות שונות לשכחה מכוונת של זיכרונות לא רצויים. להלן מספר מחקרים בולטים בתחום:
- מחקר על מחיקת זיכרונות הקשורים להתמכרות – פרופ' רמי יקא מהאוניברסיטה העברית בירושלים גילה כי ניתן למחוק זיכרונות הקשורים להתמכרות באמצעות הזרקת פפטיד מסוים (ZIP) למוח, פעולה שגורמת למוח לשכוח את תחושת ההנאה הקשורה לשימוש בסמים. לקריאה נוספת
- טיפול באלכוהוליזם באמצעות מחיקת זיכרונות – חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הראו כי ניתן למחוק זיכרונות הקשורים לאלכוהול, ובכך למנוע חזרה לשתייה לאחר גמילה. ניסויים שבוצעו על חולדות הוכיחו כי התערבות כימית במוח עשויה למנוע חזרה להרגלים ממכרים. לקריאה נוספת
- מחקרים פסיכולוגיים הראו כי בני אדם מסוגלים לשכוח מידע באופן מכוון, תהליך המכונה "שכחה מכוונת". אחד המחקרים הבולטים בתחום זה הוא של אנדרסון וגרין (2001), שהציגו את פרדיגמת "חשוב/אל תחשוב" (Think/No-Think). במחקר זה, המשתתפים למדו זוגות מילים, ולאחר מכן התבקשו להיזכר במילה השנייה בזוג (חשוב) או לדכא את ההיזכרות בה (אל תחשוב). התוצאות הראו כי המשתתפים הצליחו לדכא באופן מכוון את ההיזכרות במילים, מה שמעיד על יכולת לשלוט בזיכרונות ולשכוח.
איך לשכוח דברים רעים
איך לשכוח דברים רעים? לצד המחקרים המדעיים, קיימות שיטות שונות שניתן ליישם באופן עצמאי או בליווי טיפול מקצועי:
א. שיטת ההחלפה
במקום לנסות "למחוק" זיכרון, ניתן להחליף אותו בזיכרון אחר, חיובי יותר. למשל, אם זיכרון כואב מציף אותנו, אפשר לנסות לחשוב על חוויה טובה מאותו זמן או להתמקד באירוע שמעניק תחושת הצלחה.
ב. טיפול בחשיפה (Exposure Therapy)
בטיפול זה, המטופל מתמודד עם הזיכרון באופן מבוקר ומודרך, עד שהמטען הרגשי שלו פוחת. שיטה זו משמשת בעיקר לטיפול ב-PTSD.
ג. סליחה עצמית וסליחה לאחרים
תחושת אשמה או טינה יכולים להנציח זיכרונות שליליים. עבודה על סליחה יכולה להקהות את עוצמתם הרגשית ולהפחית את השפעתם על חיינו.
ד. מדיטציה ומיינדפולנס
מחקרים הראו כי תרגול מיינדפולנס מסייע בשחרור מחשבות חוזרות ונשנות על העבר ומפחית את עוצמת הרגשות השליליים הקשורים לזיכרונות.
ה. כתיבה ושחרור
כתיבה על אירוע כואב ואז קריעת הדף או השמדתו יכולה לשמש טכניקה סמלית של שחרור והתרת הזיכרון מהתודעה.
ו. שכחה טבעית
הזמן הוא מרפא טבעי, והוכח מחקרית כי זכרונות דוהים עם השנים, במיוחד כאשר אנו ממקדים את תשומת הלב בחוויות חדשות וחיוביות.
לסיכום
לא כל זיכרון שלילי דורש מחיקה, אך כאשר זיכרון הופך למכשול משמעותי בחיים, ניתן לשקול דרכים לנטרולו או להחלשת השפעתו. המדע חוקר את האפשרות למחיקת זיכרונות באופן מכוון. היכולת לשכוח היא כוח שיכול לשפר את איכות חיינו ולאפשר לנו לצעוד קדימה ללא עול מיותר.
באתר זה קיים קורס מקיף לשכחה מכוונת, הנקרא מתנת השכחה. בקורס תמצאו שלבים מוגדרים ועצות יעילות.