דף הבית » זיכרון חזותי
זיכרון חזותי
זיכרון חזותי כשמו הוא, אם תעצמו עיניים עכשיו ותדמיינו את אמא שלכם – יש לכם תמונה ברורה שלה בדמיון?
ומה לגבי מקום ספציפי שהייתם בו אתמול?
אחד הכלים המופלאים ביותר שמוח האדם מציע לנו הוא היכולת לזכור מידע על סמך תמונות, צורות, צבעים ומרחבים. היכולת הזו, המכונה זיכרון חזותי, היא אבן יסוד בתפקוד היומיומי שלנו – החל מזכירה היכן שמנו את המפתחות, ועד לזיהוי פנים, קריאת מפות או זכירת מיקומם של פריטים בתוך חדר.
לזיכרון החזותי יש תפקיד מכריע בלמידה – בעיקר אצל ילדים, אבל גם אצל מבוגרים. רבים מאיתנו "לומדים בעיניים" – זוכרים טוב יותר דברים שאנחנו רואים, מאשר כאלה שאנחנו שומעים. זו הסיבה שפוסטרים, תרשימים, ומפות מושכים את תשומת ליבנו ומסייעים לנו לזכור מידע.
זיכרון חזותי מרחבי
זיכרון חזותי מרחבי הוא תת-תחום ייחודי של זיכרון חזותי והוא מתמקד בזכירה של מיקומים, מסלולים וסידור פריטים במרחב.
תחשבו לדוגמה על מצב שבו אתם מנסים לזכור את הדרך לחנות מסוימת שבה ביקרתם פעם אחת. אינכם זוכרים את שם הרחוב או מספר הבית, אבל אתם כן זוכרים שפניתם ימינה אחרי המאפייה, עברתם גשר, ואז ראיתם את החנות משמאל. זהו שימוש בזיכרון חזותי-מרחבי.
זיכרון זה חשוב במיוחד בתחומים כמו ניווט, נהיגה, עיצוב פנים ואפילו במשחקים אסטרטגיים. אנשים עם זיכרון מרחבי מפותח יכולים לשחזר פריסות של חדרים, מקומות בעיר או מסלולי טיול, גם לאחר זמן רב.
איך ניתן לחזק זיכרון חזותי לטווח קצר?
איך ניתן לחזק זיכרון חזותי לטווח קצר? חיזוק זיכרון חזותי לטווח קצר עוזר לנו לשפר את הקשב, הריכוז והלמידה. הנה כמה דרכים מעשיות לתרגל ולחדד את היכולת הזו:
- התבוננות מודעת
רובנו רואים אך לא מתבוננים. שומעים אך לא מקשיבים.
מה הסמל של תנובה? יכולים לצייר? מה לגבי הסמל של תחנת דלק דור אלון?
בואו ניקח משהו ממש קל – סמל המשולש של תמרור התנועה האט. האם קודקודו למעלה או למטה (משולש הפוך) זוכרים?
בטוחים במה שאתם זוכרים? 😊
למדו את עצמכם להתבונן. קחו לעצמכם כמה שניות כדי באמת להתבונן בפרטים – צבעים, קווים, טקסטורות. לדוגמה, כשאתם מביטים בתמונה, נסו להבחין בכמה שיותר פרטים קטנים לפני שתעברו הלאה.
- משחקי זיכרון חזותי
משחקים כמו “משחק הזיכרון, פאזלים או תוכנות ייעודיות לאימון מוחי, כמו אפקטיבייט הישראלי – כל אלה מעודדים את המוח לאמן את היכולת לזכור מידע חזותי במהירות ובדיוק.
- שחזור מהזיכרון
הביטו במשך 30 שניות על תמונה מפורסמת ואז נסו לשחזר אותה – בכתב או בציור. ככל שתחזרו על זה יותר, תשימו לב שהיכולת שלכם לשים לב לפרטים משתפרת פלאים.
שמתם לב אי פעם למשל מה מצויר בצד שמאל של המונה ליזה?
- תיעוד חזותי
ציירו סקיצות או סמלים שקשורים למה שאתם לומדים. עצם יצירת התרשימים עוזרת לקודד את המידע בזיכרון חזותי.
אסטרטגיות זיכרון חזותי
אסטרטגיות זיכרון חזותי יכולות לעזור לכם אם אתם רוצים למנף את הזיכרון החזותי לצורך למידה, שליפה מהירה או שינון מידע מורכב.
הנה כמה מהשיטות הכי יעילות לשיפור הזיכרון:
- שיטת ארמון הזיכרון The Method of Loci
הרחבתי על העניין באחד הבלוגים הקודמים. זו אחת השיטות העתיקות ביותר לאימון זיכרון, והיא משתמשת בזיכרון מרחבי כדי לארגן מידע. אתם מדמיינים מקום מוכר – למשל הבית שלכם – וממקמים בו פריטים שברצונכם לזכור. אחר כך, כדי לשחזר את המידע, "מטיילים" במחשבה בין החדרים. המוח נזכר בדימויים שהיו במקומות ספציפיים. כך אפשר לזכור בקלות פרזנטציות, חומר לימוד ומידע רב. כמו כן, עדיף להשתמש בדימויים מצחיקים, מפתיעים או מוגזמים.
- המרת מידע חזותי לסיפור
הפיכת מידע גרפי לסיפור קצר עוזרת מאוד בזכירה. נניח שאתם לומדים את שלבי מחזור המים (עננים, גשם, זרימה, אידוי) – במקום לזכור תרשים יבש, תספרו לעצמכם סיפור על טיפה שיצאה למסע הרפתקאות.
- שימוש בצבעים וצורות
כשאתם לומדים מידע חדש, השתמשו בצבעים שונים להדגשה, סמלים חזותיים וחיצים כדי ליצור "מפה ויזואלית" של הנושא. זה הופך את החומר לקל יותר לארגון ולשליפה.
זיכרו גם שזיכרון חזותי אינו מה שאנשים נוטים לחשוב כזיכרון צילומי. וזיכרו גם שאין דבר שנקרא זיכרון צילומי – שאין ולא היה אדם שמסוגל להסתכל על דף כמה שניות ולזכור אותו בעל פה, מילה במילה.
הזיכרון החזותי הוא לא כישרון מולד השמור ליחידי סגולה, אלא מיומנות נרכשת שניתן לחזק – ממש כמו שריר. ככל שנשקיע בטיפוחו – דרך משחקים, תרגול, דמיון, ותשומת לב לפרטים – כך נוכל לשפר את איכות הלמידה, הזכירה, והיצירתיות שלנו.
בעולם עמוס במידע, שבו גירויים חזותיים מציפים אותנו מכל עבר – מי שמסוגל להתבונן באמת עוד כמה שניות בעניין יוכל גם לזכור במהירות וביעילות.
מדובר ביתרון אמיתי.